Tradycja & Pasja

Serving Highgrove Since 1987.


 Witamy na stronie Gospody u Chłopa! Jedyne takie miejsce otwarte poza sezonem letnim w okolicy, w którym można zjeść zarówno świeżą rybkę jak i swojskiego schabowego. Od ponad 15 lat gościmy całą Polskę, która urlop spędza na półwyspie helskim.

Jesteśmy prawie tak obowiązkowym punktem wycieczki jak fokarium w Helu.

Poza sezonem organizujemy spotkania okolicznościowe, w bardzo korzystnych ofertach – które możemy dopasować do każdego gościa.

Zapraszamy!

 



Tradycyjna atmosfera

Gospoda u Chłopa istnieje nieprzerwanie od 2000 roku, jako następca restauracji „Bronks” prowadzonej przez Kasię i Mariusza Wasilewskich.

Małymi krokami i ciężką pracą, z małej restauracji dla której 10 gości to był tłum, staliśmy się restauracją obsługującą w największym obłożeniu nawet 2 tysiące gości dziennie.

Obowiązkowy punkt dla wędkarzy i rybaków przed wyjściem w morze od wielu lat.

Kultowe miejsce na późną kolacje dla surferów z Chałup.

To właśnie Gospoda.


Nasza Kuchnia

Jedyne takie miejsce nad morzem

Break

Nasze menu jest autorskim projektem właścicieli Kasi i Mariusza, którzy latami doświadczeń wypracowali idealne połączenia przypraw i składników, określających smak naszych dań. Od wielu lat wspierają ich w tym na zmianę : Mati (Wujo) i Gosia (Ciotka), którzy do smaku potraw dorzucają swoje trzy grosze i dbają aby trafiały na talerze naszych gości idealnie dosmażone każdego dnia.

Mati wiedzący o filmach więcej niż nie jeden absolwent „filmówki”, można powiedzieć reżyseruje codzienność kuchni u Chłopa, Ciotka kobieta u której serce leży na dłoni, dba o to, by dorsz nie znalazł się na miejscu schabowego. Swoimi umiejętnościami organizacji i smakiem zapewniają doskonały smak, świeżość i codzienną dostępność naszych dań. Chodzą plotki, że tak czysto jak u ciotki nie ma nawet w sterylnym pomieszczeniu szpitalnym :)

Smak morza w swojskim stylu

Z roku na rok do użytku oddawaliśmy kolejne sale jadalne, a do naszej karty dań nieustannie dołączamy nowe pozycje, aby sprostać oczekiwaniom nawet najbardziej wybrednych gości.